CBD olie

Opvoeding

Ouders worden steeds mondiger

Toch wordt het tegenwoordig steeds moeilijk om een met de peuters een goed resultaat te kunnen bereiken en dat komt vooral omdat vaak de ouders zelf niet meewerken aan een gezonde begeleiding van hun kinderen. Wanneer er iets fout gaat dan krijgt de juf meestal de schuld en dat kan soms heel vervelende situaties opleveren.

Vroeger bestond er respect voor de leerkrachten en dat werd je dan vaak ook van thuis uit meegegeven. De leerkrachten hadden meer zeggen over de begeleiding van de kinderen en de ouders namen ook beter de adviezen aan of werkten er thuis aan mee om een goed resultaat te bereiken. Een peuterspeelzaal is dan ook niet bedoelt om daar je kinderen achter te laten zodat ze fijn kunnen spelen maar worden op een didactische en spelende wijze voorbereid op het basisonderwijs. De peuterspeelzalen werken met verschillende leerprogrammaĀ“s om ervoor te zorgen dat het kind goed van start zal kunnen gaan op de basisschool. Veel ouders zijn het er echter vaak niet mee eens dat hun peuter huiswerk krijgt en dat er ook thuis meegewerkt moet worden aan een goede opvoeding. Het werd me zelfs een keer gezegd dat je een kind op deze manier niet kunt begeleiden en dat de peuterzaal van vandaag de dag vergeleken kan worden met de motor van een Ferrari in een Volkswagentje, onzin natuurlijk!

Kinderen zijn tegenwoordig veel slimmer en wakkerder dan 30 jaar geleden wat dus inhoud dat kinderen ook sneller leren en meer informatie opnemen dan voorheen, maar luisteren en lezen blijkt vaak nog al eens problemen op te leveren. Kinderen zijn daarnaast op de peuterspeelzaal veel actiever dan thuis en dat komt omdat de juf vaak tikkertje, verstoppertje of andere spelletjes met ze speelt. Hoe actiever een kind is hoe effectiever het veld zal zijn. Een actief kind kan door de ouders als lastig en storend worden gezien wat uiteraard boosheid en irritatie bij ze oproept. Er wordt dan ook regelmatig van ons gevraagd niet met de kinderen buiten te spelen om ze passiever te houden wanneer ze thuis zijn. Ouders willen dus geen kinderen die rondrennen en buitenspelen, tegenwoordig vinden ze het fijner wanneer hun kind achter een computer zit of op een tablet spelletjes speelt dan ze lekker buiten te laten ravotten. De peuterspeelzaal bereid een kind voor op het basisonderwijs en dat niet alleen maar leert ook veel dingen die meegenomen worden voor zijn verdere leven, maar het nest waarin ze opgroeien is even belangrijk en daar ondervinden we vaak de tegenvallers van.

De ouders van nu verwachten dat alles eruit moet gehaald worden wat er bij hun kind in zit. Ze zijn zich er vaak dan ook niet van bewust dat het ene kind sneller leert dan het ander. Ze houden alles bij wat er op school gebeurt en discussiƫren vaak met de leerkrachten over de resultaten van hun kind terwijl ze er thuis maar weinig aan doen. Voor je kinderen opkomen daar is niets mis mee maar mondige ouders kijken vaak neer op de expertise van de leerkracht en staan daarnaast vaak de sociale functie van de peuterspeelzaal in de weg.

Posted on